
LIMITED PROXY FOR RIVENDELL COMMUNITY ASSOCIATION, INC.


The undersigned, being either all of the owners of, or the person designated to vote by the 
owners of the property described below in the Rivendell community, hereby designate and 
appoint Mr./Ms.                                as my Proxy holder to attend and vote as described herein 
at the meeting of the members of the Rivendell Community Association, Inc., currently 
scheduled to take place at __:__ p.m. on __________________, 2021, at the following 
address:_______________________________________________________.  If the proxy 
holder designation above is left blank, I appoint the President of the Association as my Proxy. 
The Proxy holder named above shall be counted toward achieving a quorum and has the 
authority to vote and act for me to the same extent that I would if personally present as set forth 
below, with power of substitution, as described below. 


GENERAL POWERS (you may choose to grant general powers, limited powers, or both.  Check 
“General Powers” if you want your proxy holder to vote on issues which might come up at the 
meeting and for which a limited proxy is not required).


________General Powers:  I authorize and instruct my proxy to use his or her best judgment on 
all matters, other than the issues listed under limited powers, which properly come before the 
meeting and for which a general power may be used.


LIMITED POWERS  (FOR YOUR VOTE TO BE COUNTED ON THE FOLLOWING 
ISSUES, YOU MUST INDICATE YOUR PREFERENCE IN THE BLANK(S) PROVIDED 
BELOW).  I SPECIFICALLY AUTHORIZE AND INSTRUCT MY PROXY HOLDER TO CAST 
MY VOTE IN REFERENCE TO THE FOLLOWING MATTERS AS INDICATED BELOW:


Please vote on the following two (2) proposed amendments to the Association’s 
Declaration of Covenants:


(Words in strike-through type are deletions from existing text; underlined words are additions)


1.	 Please cast your vote for the proposed amendment to Section 7.03 of the Declaration as 
described below:


	 7.03	 (a)	 	 Declarant shall have the right until the Transfer Date, in its reasonable 
discretion, and by its sole act without the joinder or consent of any Person, by an instrument filed 
of record, modify, enlarge, amend, waive or add to provisions of this Community Declaration; 
provided, however, that the Community Association shall, forthwith but not more than ten (10) 
days after request of Declarant, join in any such amendments or modifications and execute such 
instruments to evidence such joinder and consent as Declarant shall, from time to time, request.  
Failure to so join and consent to an amendment or modification, if any, shall not be cause to 
prevent such modification or amendment from being made by Declarant, or to affect the validity 
thereof.


	 	 (b)  (a)	 Except as set forth in paragraph (a) above, the The process of amending or 
modifying this Community Declaration shall be as follows:


	 	 (1)	 Until the Transfer Date, all amendments or modifications shall be first approved in 
writing by Declarant.  Such written approval shall appear on the face of the amendment or 
modification.


	 	 (2)	 (1)	 By the approval of two-thirds (2/3) of the Members that are present in 
person or by proxy at any regular or special meeting of the Community Association called 
and held in accordance with the By-laws, provided that at least two hundred (200) 
members attend the meeting in person or by proxy.   Notwithstanding any provision to the 
contrary, members voting via an internet-based online voting system shall also be 
included in the count for members in attendance at the meeting for purposes of 
establishing the quorum and meeting the minimum attendance threshold for the 
amendment process.
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	 	 By the vote of two-thirds (2/3) of all Members, together with the approval or ratification of 
a majority of the Board.  The aforementioned vote of the Members may be evidenced by 
a writing signed by the required number thereof or by the affirmative vote of the required 
number thereof at any regular or special meeting of the Community Association called 
and held in accordance with the By-laws  evidenced by a certificate of the Secretary or an 
Assistant Secretary of the Community Association.


	 	 	 (3)(2)	 Amendments for correction of scrivener’s errors or other non-material 
changes may be made by Declarant alone until the Transfer Date and thereafter by the 
Board of the Community Association alone without the need of consent of the Owners.


	 	 	 (c) (b)	 No amendment to this Community Declaration or any of the Rivendell 
Documents shall be effective which shall impair or prejudice the rights or priorities of Declarant, 
Owners other than Declarant, the Community Association, or Sarasota County under this 
Community Declaration without the prior specific written approval of such Declarant, Owner other 
than the Declarant, the Community Association, or Sarasota County affected thereby.


	 	 	 (c)	 An amendment shall be effective upon the execution and recording in the 
Public Records of Sarasota County, Florida, a certificate that the amendment was duly adopted 
as an amendment to the Declaration, which certificate shall be in the form required by law and 
shall be executed by an officer or officers of the Association with the formalities of a deed.


	 	 	 (d)	 After the Transfer Date, a true copy of any amendment to this 
Community Declaration shall be sent certified mail by the Community Association to Declarant 
within five (5) days of its adoption.


	 	 

I approve of the proposed amendment Section 7.03 of the Declaration as described above.	


__________	 YES	 	 	 ___________ NO


2.	 Please cast your vote for the proposed amendment to Section 4.01 of the Declaration as 
described below:	 


4.01(o)   (1)	 Notwithstanding any provision to the contrary, all leases shall have a minimum 
term of at least ninety (90) days, and no Lot is permitted to be leased more than three (3) times in 
a calendar year.    


(2)	 For purposes of qualifying as a lease subject to the lease restrictions, unless otherwise 
provided herein, any occupant of a Lot that resides in the home for more than thirty (30) days in a 
twelve-month period while the owners are not simultaneously occupying the home are deemed to 
be tenants and are counted as leases subject to these restrictions, regardless of whether there is 
a written or verbal lease agreement or if remuneration is paid to the landlord.  


(a)  Notwithstanding the foregoing, immediate family members, which shall be defined as 
children, siblings, parents, grandparents, grandchildren of owners, shall be permitted to 
occupy a home in the owner’s absence and shall not be considered to be tenants, and 
such occupancy shall not be counted against the lease limitations or be subject to the 
lease terms described herein.

(b) The Board shall have the authority to adopt rules and regulations necessary for the 
Association to identify and track such occupancies to ensure compliance with this 
restriction, including but not limited to requiring all such occupancies to register and /or 
be approved by the Board in advance of occupancy, that such immediate family members 
provide information sufficient to identify them as immediate family members that are 
exempt from leasing restrictions/occupancy, or other reasonable rules and regulations.


(3)	 In addition, no Lot shall be used for transient or hotel-type purposes.  Notwithstanding 
any provision to the contrary, short term rentals or transient occupancies of less than the 
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minimum lease terms provided herein are also considered leases that must comply with the 
minimum lease term and other leasing restrictions, rules, and regulations.  Short-term use for 
occupancy, subletting, renting or leasing, hosting, home exchanging/sharing, licensing, or other 
arrangement for the purposes of short-term transient occupancy for periods less than the 
minimum lease term of all or any part of a Lot or individual rooms (whether overnight use or for a 
duration less than the minimum leasing term requirements contained in the Declaration) are 
strictly prohibited.


(4)	 Any such short-term or transient occupancy that does not meet the minimum lease terms 
provided herein which may be facilitated through the use of any short-term vacation or hotel/motel 
websites, home exchange websites, or similar services through the internet, realtors, or 
otherwise, as advertised directly by the owner or through third-party internet websites or media, 
or any other similar method, is prohibited.  Such occupancy shall be deemed to be “leases” 
subject to the leasing restrictions and shall not be considered to be “guest” occupancy that may 
otherwise be permitted by any rules and regulations adopted by the board regarding guests that 
are known to and invited by the owner or approved resident.  


(5)	 The Board shall have the authority to adopt rules, regulations, policies or procedures to 
assist the Board in tracking leases and other occupancies to ensure compliance with this 
restriction, including but not limited to the right to require owners to provide information regarding 
the lease or occupancy in advance.  


(6)	 The Board shall have the authority to adopt additional rules and regulations regarding 
occupancy of Lots by guests that are related to or known to the owner that are not otherwise 
occupying the unit as a tenant pursuant to the provisions set forth above.   


I approve of the proposed amendment Section 4.01 to add 4.01(o) of the Declaration as 
described above.	 


__________	 YES	 	 	 ___________ NO


Date:______________	 	 	 	 x________________________________	 

	 	 	 Signature of Owner(s) or Lot Designee 	 


Lot # and/or Address:____________________	 _________________________________

	 	 	 	 	 	 	 Printed Name(s)	 	    

	 	 	      	 	 	 


Substitution of Proxyholder

[Designated Proxy Holder to fill out this section only if it wishes to designate a substitute Proxyholder]


The undersigned, appointed as proxyholder above, designates ________________________to substitute 
for me in voting the proxy as set forth above.

_____________________________________	 Date:__________________

Signature of proxyholder	 	 	 	 	 


THIS PROXY IS REVOCABLE BY THE OWNER AND IS VALID ONLY FOR THE MEETING FOR WHICH 
IT IS GIVEN AND ANY LAWFUL ADJOURNMENT.  IN NO EVENT IS THE PROXY VALID FOR MORE 
THAN NINETY (90) DAYS FROM THE DATE OF THE ORIGINAL MEETING FOR WHICH IT WAS 
GIVEN. 
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